Fotovakschool - Assessment Locatiefotografie - Licht en Kleur
Gisteren was het weer zover: de tweede ‘bijltjesdag’ bij de Fotovakschool, ofwel de beoordeling van de modereportagefoto’s, behorende bij het stukje 'licht en kleur' dat op haar beurt weer bij de module 'locatiefotografie' hoort. Volg je 't nog ;-) ??
Bij binnenkomst kwamen alle bijdragen op een grote tafel te liggen, zodat iedereen alvast een blik kon werpen op de werkstukken van de collega studenten. En nadat we een dvd hadden bekeken waarin de flitstechnieken nog eens uitgebreid uit de doeken werd gedaan (het betreffende dvd’tje was van Zoom en had ik thuis al twee keer bekeken), mochten we om de beurt onze foto’s presenteren. Spannend maar wel heel leuk, vooral ook omdat iedereen er weer een hele eigen draai aan had gegeven. Met soms hele gave en haast professionele resultaten als gevolg. En soms ook helemaal niet…
Gelukkig leken mijn resultaten over het algemeen goed in de smaak te vallen en er waren zelfs klasgenoten bij die beweerden dat mijn foto’s de mooiste waren. Nouja, zo ver zou ik zelf niet willen gaan, maar ik moet toegeven dat ik er toch wel heel erg tevreden over was. Maar dan nog is het altijd maar afwachten of anderen daar dan ook zo over denken. Mijn ervaring is inmiddels dat dat niet altijd het geval is ;-)… Maar nu dus wel!!
M’n studiepunten, 4 stuks in totaal, heb ik gelukkig dus gehaald met vooral veel complimenten voor deze pak-foto. Maar ik kreeg over een van mijn andere bijdragen (de 'blauwe' smokingfoto - zie vorige blogbericht) van de docent nog wel het tipje om volgende keer de houding van het hoofd van het model iets beter in de gaten te houden. Bij de betreffende foto had ik mijn model zijn hoofd beter iets terug kunnen laten kantelen, zodat én zijn ene oog niet achter z’n neus zou verdwijnen én z’n kaakpartij iets minder prominent in beeld zou komen. Goed punt, waar ik een volgende keer uiteraard beter op ga letten.
Na het assessment, dat tot ver in de middag duurde, hebben we een start gemaakt met het tweede deel van deze module, namelijk met reportagefotografie. Het maken van een beeldverhaal dus. Om alvast wat inspiratie op te doen en vooral om te zien hoe andere fotografen dat aanpakken, hebben we een documentaire over de fotograaf Martin Parr bekeken. Bizarre foto’s maakt hij. Totaal niet mijn smaak - ze voelen voor mij te veel aan als oververzadigde, onoverdachte kiekjes - maar het was wel heel bijzonder om te zien hoe hij z’n ‘slachtoffers’ benadert en het voor elkaar krijgt om dit soort aparte foto’s te maken. Ook was het leuk te horen wat zijn motivatie is om deze foto's op deze manier te maken.
Na de film, die wat ons betreft net een tikkie te lang duurde (we begonnen inmiddels sloom en melig te worden), hebben we wat richtlijnen besproken (lang geleden opgesteld door het Amerikaanse magazine Life, maar nog steeds zeer bruikbaar) waaraan een goede fotoreportage zou moeten voldoen. Hiermee moeten we gaan oefenen en dit komt er in de praktijk op neer dat we bij de volgende les een reportage, bestaande uit zo’n 6 foto’s, moeten inleveren met ‘het dagelijks leven’ als thema. Heel ruim dus en op vele manier in te vullen. Ook hebben we alvast de module opdracht besproken, die we op 10 februari in moeten leveren. Een reportage van 6 tot 10 foto's over een willekeurig onderwerp, gemaakt in de stijl van een bestaand magazine. Inmiddels heb ik, na een onrustige nachtrust en het maken van de nodige overwegingen, voor mezelf bedacht in welke richting ik het wil gaan zoeken. Ook ben ik alvast begonnen aan een planning, zodat de druk van deze, mij in eerste instantie niet geheel liggende, module een beetje van de ketel raakt. Wordt uiteraard weer vervolgd…