In m’n vorige blogberichtje had ik al een handig lijstje voor degene die net als ik creatief willen fotograferen en niet alleen maar willen richten en knippen. Deze keer heb ik weer een leuk rijtje met richtlijnen voor degenen die, bijvoorbeeld tijdens die heerlijke vakantie, dat leuke familie-uitje of op dat gezellige feestje, wat meer lijn en tegelijkertijd variatie in hun ‘fotoreportage’ willen krijgen.

Een fotoreportage is het vertellen van een verhaal met meerdere foto’s. Het Amerikaanse blad Life heeft de fotoreportage in de jaren 30 van de vorige eeuw ontdekt als een sterk middel op de lezer te vertellen wat er in de wereld gebeurt. Sindsdien worden veel fotografen op pad gestuurd met de volgende acht criteria waaraan volgens de beeldredacteuren van Life een goede reportage moet voldoen. Het zijn oude regels, maar ze komen bij het maken van een fotoreportage nog steeds goed van pas.

1. Introductie of totaalbeeld
Meestal een overzichtsfoto, met de groothoek gemaakt, die een goede indruk geeft van de plaats van handeling.

2. Mediumbeeld
De aandacht is meestal op één activiteit of op één groep gericht.

3. Close-up
Eén element – iemands bezige handen of een kenmerkend detail van een gebouw bijvoorbeeld – wordt uit het geheel gelicht.

4. Interactie
Mensen die met elkaar praten of op enige andere manier met elkaar in actie zijn.

5. Portret
Meestal een sterk, close gefotografeerd hoofd van iemand in zijn of haar natuurlijke omgeving

6. Het kenmerkende
De ultieme samenvatting van die elementen die het hele verhaal in één foto vertellen; het beslissende moment. Deze foto zal meestal als de dragende, belangrijkste foto van  de serie worden gezien.

7. Serie
Een kleine serie foto’s die laat zien hoe iets in zijn werk gaat. Een foto voor, tijdens en na de handeling. Zo’n kleine serie binnen de fotoreportage geeft het verhaal vaart en zorgt voor actie.

8. Uitsmijter
De uitsmijter is meestal een foto van dichtbij die een mooi slot van de serie kan zijn.

Deze richtlijnen zijn niet alleen nuttig voor journalistieke of documentaire fotografen, maar kunnen ook uitstekend toegepast worden door hobby- en amateurfotografen die allerlei formele en informele aangelegenheden in beeld willen brengen. Ze zorgen voor een serie met grote visuele verscheidenheid. Zoals een goede journalist zorgt voor verscheidenheid in zinslengte en verhaalstructuur, en ook in de keuze van de zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden, moet een fotograaf zorgen voor verschillende soorten beelden om een reportage visueel aantrekkelijk te maken. Variëren met standpunten, brandpuntsafstanden en andere fototechnieken (zie het lijstje in m’n vorige blogbericht) kunnen daarbij helpen.

Doe er je voordeel mee, zou ik zo zeggen!! Wellicht al handig mocht je morgenavond de start van een nieuw decennium op een interessante manier in beeld willen brengen. In elk geval wens ik iedereen vanaf deze plek een geweldige jaarwisseling toe!

Tot in 2010!!!